Symulacje "na miarę" - czyli projektowanie symulacji wewnętrznych

Aldona

Symulacje "na miarę" - czyli projektowanie symulacji wewnętrznych

Postautor: Aldona » 10 maja 2017, 17:18

Pozwolę sobie podnieść temat projektowania planszowych albo komputerowych gier symulacyjnych - na konkretne zamówienie, jak u krawca. Koleżanka w banku ma coś takiego: zamówili sobie grę planszową symulująca działanie tego konkretnego banku i jego procesów biznesowych. Widziałam też podobną symulację w firmie produkującej opakowania spożywcze.

My jesteśmy firmą z branży projektów IT i nie znaleźliśmy gotowej symulacji odpowiadającej naszemu profilowi. Wiem że kupienie takiej "na miarę" będzie drogie - ale jednorazowo. a my mamy trzech trenerów który ciagle wdrażają nowych programistów. pokolenie Y, gamefikacja, to by im pasowało. A musimy w jakiś strawn dla nich sposob pokazać im nasz biznes, model zarabiania na projektach IT, kryteria oceny tych projektów... Przy czym nie chodzi o symulacje zarządzania projektem - takie coś znamy. Chodzi o zasymulowanie naszych produktów, procesów, strategii...

Macie doświadczenie, jakie byłby koszt i może polecacie kogoś?

Jolanta_Kalisz

Re: Symulacje "na miarę" - czyli projektowanie symulacji wewnętrznych

Postautor: Jolanta_Kalisz » 11 maja 2017, 20:26

Kupowaliśmy dwie gry na zasadzie licencji dla naszych trenerów, więc mogę się podzielić opiniami.

Jeżeli masz bardzo mało kasy, a gra potrzebna Ci jest jako zabawa integracyjna, przerywnik na szkoleniu, bardziej patrzysz na krótki atrakcyjny wypełniacz czasu i energiser - to kieruj się do MindLabs albo Pracowni Gier Szkoleniowych (ta druga jest nieco lepsza). Tu w portfelu musisz mieć kilka do kilkunastu tysięcy. Choć raczej kupisz gotową grę niż napisanie czegoś specjalnego dla siebie.

Jeżeli masz średniej wielkości budżet, potrzebujesz merytorycznej jakości i dobrego dopasowania gry pod siebie - idziesz do Training Projects. Tu od kilkunastu tysięcy za grę z tzw. soft skills, do 25-50 tysięcy za symulację biznesową pełną gębą i w pełni dopasowaną. Do tego jeszcze z 10 tysiecy jeśli potrzebujesz jakichś super marketingowych wodotrysków typu trójwymiarowe żetony ze swoim logo. Na grę poczekasz od 1 do 3 miesięcy, u nich niestety terminy "na już" są nierealne. Za to w cenie jest wyszkolenie trenerów wewnętrznych z tej gry.

Jeśli masz naprawdę dużo kasy (od stu tysięcy z tego co wiem) i dużo czasu, za to zależy Ci na topowej jakości i topowych rekwizytach oraz międzynarodowej metodologii - idziesz do Celemi (w Polsce chyba reprezentuje ich House of Skills). Ale to już wiem tylko ze zbierania ofert, nic tsam nie kupiłam.

Zwróć uwagę, że ta zabawa się opłaca jeśli masz grę robić więcej niż 5-6 razy. Bo jeśli np kupujesz samo poprowadzenie dwudniowego szkolenia opartego na grze, to zapłacisz po prostu jak za szkolenie (czyli dwa dni warsztatu tak z 10-15 tysięcy - spora oszczędność) - i nie musisz szkolić swoich trenerów. Mówię oczywisce o grze gotowej, "z półki", bo za za dopasowanie jej pod siebie też zapłacisz od kilku do kilkunastu tysięcy - nawet jesli nie kupujesz licencji tylko firma ma Ci to poprowadzic.

Aldona

Postautor: Aldona » 20 maja 2017, 13:34

Dziękuję za opinię. A co z grami Homo Creatore, IRB i SH Training? Oni też oferują gry - przynajmniej wnosząc ze stron internetowych...

Tymek

Postautor: Tymek » 21 maja 2017, 6:04

Według mojej wiedzy Homo Creatore i IRB (i kilka innych jeszcze firm na rynku) oferuje gry, na które mają odkupioną licencję, czy jakąś inną umowę z Training Projects. Byłem na zajęciach w IRB i w TP i nawet o to dopytywałem, bo jedna gra nam się powtórzyła w obu tych firmach. Więc w sumie pewnie obojętnie gdzie to zamówisz - choć pewnie w IRB będzie drożej, bo dojdzie prowizja pośrednika.
Training Projects mam wrażenie w dużym stopniu żyje z projektowania takich gier - zamówiliśmy u nich grę zwykłą (gotową, bez kupna licencji) ale i tak proponowali nam napisanie od podstaw gry specjalnie dla nas (oczywiście za dopłatą ;-) Zagraliśmy jednak w ich standardową symulacje i dopłaciliśmy tylko kilkaset złotych za przetłumaczenie jej na angielski. Mogę uczciwie polecić - byliśmy zadowoleni.

Zagwozdek

Postautor: Zagwozdek » 22 maja 2017, 13:56

potwierdzam wysoką ocenę Training Projects, aczkolwiek dodam że jeśli chodzi o gry dotyczące zarządzania projektami to jednak lepszy jest Octigo. Poza tym rozważyłbym ofertę Pracowni Gier Szkoleniowych - może nie mają tylu doświadczeń co TP, ale potrafią sprzedać niektóre gry wyraźnie taniej.

monia

Postautor: monia » 23 maja 2017, 4:57

Byliśmy na symulacji Decision Base w House of Skills - prowadził p. Piotr Gryko. Wydaje się bardzo doświadczony w takich grach, bardzo udane szkolenie - może spytaj go o ofertę? Fakt że to droga firma, ale gra była pierwsza klasa. Trzy dni intensywnego myślenia, podejmowania decyzji, mnóstwo wniosków i fajny klimat warsztatu.

cezariusz

Postautor: cezariusz » 27 maja 2017, 7:55

Parę firm na rynku oferuje też możliwość wypożyczenia gry. wpisz w wujka Googla "Wypożyczalnia gier i symulacji". Przykładowo SH Training ma taką ofertę - z tych większych firm.
Moje doświadczenie: jeśli masz trenerów, którzy już prowadzili gry biznesowe, opanowali ich mechanikę (struktura planszy, matematyka budżetowania przychodów i kosztów, algorytmy rywalizacji o klienta, decyzje inwestycyjne, generowanie niespodzianek) to warto w to pójść bo wypożyczenie jest tanie.
Natomiast jeśli ktos nigdy nie prowadził takiej gry - to odradzam. Zwykle z samego podręcznika nie ma szans tak popowadzić gry, by się w połowie nie posypała jak gracze zrobia coś nietypowego albo za bardzo sie wkręcą.

Gloria

Postautor: Gloria » 05 cze 2017, 12:21

zapytaj o ofertę z krakowskiego Exprofesso - swego czasu wiem że nawet robili jakis program tworzenia takich gier z ktorąś uczelnią. Widziałam ich na jednej konferencji i byłam zadowolona z wykładu. Spytaj ich, dla ilu firm zaprojektowali takie zamknięte symulacje - popros o listy referencyjne.

Wróć do „Gry symulacyjne i menedżerskie, symulacje strategiczne, gry szkoleniowe i biznesowe”